Detta är schackmatt

Ordet schackmatt eller frasen schack matt är en ställning som betyder att den som schackar har vunnit pariet eftersom motståndarens kung inte kan undkomma. Man kan undkomma att bli schackad och följaktligen schackmatt antingen genom att flytta kungen till en ruta där han inte längre kan bli schackad eller genom att ställa en pjäs mellan kungen och den pjäsen som schackar. Det finns ett par varianter av mycket snabba schackmatt som tokmatt och skolmatt  samt några varianter av slutspels-schackmatt som plaskmatt och kvävmatt.

beskrivning av kvävmatt

Kvävmatt är schackmatt som genomförs av en springare (häst) där kungen inte kan flytta eftersom han är innesluten (kvävd) av egna pjäser.  Se wikipedias exempel nedan i matchen mellan Timman och Short 1990.

vit häst schackar

Vit häst schackar svart på h8. Svart kung har endast en ruta att flytta, på g8.

Vit dubbelschackar

Efter att svart kung flyttat på g8, flyttar nu vit häst på h6 och dubbelschackar meddamens stöd.

svart torn måste slå

Vit dam flyttar på g8 som är garderad och schackar. Svart torn måste slå damen.

vit häst gör kvävmatt

Efter att torn slog damen och flyttat på g8, flyttar nu vit häst på f7 och gör schackmatt. Kungen är kvävd av sina egna pjäser.

Beskrivning av Plaskmatt, Skolmatt och Idiotmatt

Nedan kan du se två wikipedia-exempel av snabba schackmatt, bara ett par drag i öppningsspelet samt ett exempel av oförsiktigt och feg spel senare i slutspelet.

Idiotmatt i schack

schack

Skolmatt i schack.

schack

Plaskmatt i schack.

schack

follow us

 

© Copyright schackzon.se